Wideorekrutacja automatyczna, czyli skuteczna walka rekrutera z czasem
Znalezienie idealnego kandydata to nie lada wyzwanie. Ile razy bywa tak, że rekruter znajduje odpowiednią osobę, ale pojawiają się problemy z dyspozycyjnością i rozmowa rekrutacyjna jest odwlekana w czasie?
2015-10-28, 11:35

Niekiedy kontakt pomiędzy rekruterem a kandydatem bywa utrudniony. To oczywiste, że osoba, która aplikuje na ofertę pracy chce zmienić coś w swoim życiu zawodowym. Jednakże często w trakcie szukania wymarzonej pracy Kandydaci są już aktywni zawodowo. Dlatego też odebranie telefonu od Rekrutera podczas wykonywania swoich obowiązków w obecnej firmie jest mało komfortowe. Rekruterzy z kolei są niedostępni poza godzinami pracy i trudno uchwytni. Oba te czynniki wpływają niekorzystnie na przebieg procesu rekrutacyjnego. Kiedy kontakt z rekruterem czy Kandydatem jest ograniczony rekrutacja znacznie się przedłuża.

Napięty grafik i natłok zadań sprawia, że rekruter musi włożyć więcej wysiłku w znalezienie odpowiedniego kandydata. Problemy zaczynają się wtedy, gdy klient chce otrzymać profile i sylwetki potencjalnych pracowników już teraz, ponieważ pokrycie wakatu jest niezwykle pilne. W takiej sytuacji konieczna jest szybka reakcja i sięgnięcie po odpowiednie narzędzie, które usprawni pracę.

W tej sytuacji warto pomyśleć o wideorekrutacji. Jest ona wygodna nie tylko dla rekrutera. Kandydat otrzymuje link z pytaniami, na które może udzielić odpowiedzi w dowolnym czasie i miejscu. Tym sposobem proces rekrutacyjny po części przenosi się do domowego zacisza, w którym Kandydat może swobodnie odpowiedzieć na pytania zlecone przez pracodawcę. Dzięki temu zwiększa swoje szanse na zatrudnienie, ponieważ w innych warunkach przeprowadzenie rozmowy mogłoby okazać się niemożliwe.

Dla rekrutera narzędzie to niesie ze sobą spore udogodnienia. Raz wygenerowane i ustalone pytania mogą zostać użyte wielokrotnie. Kandydaci mogą udzielać odpowiedzi w każdej wolnej chwili, nawet w trakcie weekendu. Dzięki temu rekruterzy w poniedziałkowy poranek mogą nawet w drodze do pracy przeglądać nagrania Kandydatów i umówić się z wybranymi osobami na dalszą rozmowę. Na wideorekrutację rekruter może zdecydować się także wtedy, gdy wyjeżdża na dłuższy okres czasu i nie chce zaniedbać swoich obowiązków. Raz przygotowane pytania i opis mogą stanowić materiał wykorzystywany podczas wielu rekrutacji.