Działania rekrutacyjne mające na celu zmniejszenie absencji i spóźnień pracowników na stanowiskach niższego szczebla
Przedsiębiorstwo XYZ zajmuje się produkcją akcesoriów wyposażenia wnętrz. Firma posiada salony zlokalizowane na terenie całej Polski.
2015-12-21, 09:29

Przedsiębiorstwo nawiązało stałą współpracę z firmą Smart MBC Sp. z.o.o. i która trwa już od 2 lat. Zarząd przedsiębiorstwa zorganizował spotkanie, podczas którego poruszył problem, jakim są częste spóźnienia i absencje pracowników już zatrudnionych. Częste nieobecności  pracowników powodują zastój w firmie. Pracownicy nie trzymający się grafiku zmian w przedsiębiorstwie XYZ utrudniają funkcjonowanie firmy, co w dłuższej perspektywie czasu może prowadzić do dużych strat finansowych.

Ponieważ Klient nie chce zwalniać pracowników, zwrócił się z prośbą o rozwiązanie problemu do firmy Smart MBC.

- ograniczenie spóźnień pracowników

- zmniejszenie nieobecności

- zadowolenie Klienta

Zastosowane rozwiązania:

Smart MBC Sp. z.o.o podjęła działania mające na celu ograniczenie absencji pracowników. W porozumieniu z zarządem firmy XYZ ustalono system premiowy dla pracowników. W ciągu miesiąca pracownicy zbierają punkty, które uzależnione są od efektów ich pracy oraz od ich obecności w pracy, która została podana w grafiku. Pracownicy, którzy będą mieli powyżej 90% obecności w pracy oraz nie więcej niż jedno spóźnienie w ciągu miesiąca mogą otrzymać jeden z benefitów:

- zniżka na produkty salonu w wysokości od 5 do 10%

- bilety do kina

- dodatek do premii

- kupony rabatowe do restauracji

Rezultaty:

- zmniejszenie ilości spóźnień pracowników

- zadowolenie Klienta