Księgowość online - dlaczego warto?
Z decyzją o założeniu własnej firmy wiążę się spore wyzwanie, a także odpowiedzialność. Każdy przedsiębiorca powinien wybrać jak najbardziej optymalny system rozliczeń księgowych. Rozwiązań jest wiele.
2016-02-10, 11:22

Można skorzystać z tradycyjnych usług, jakie oferują biura rachunkowe albo iść z duchem czasu i skorzystać z dużo wygodniejszej i nowoczesnej opcji, jaką jest księgowość online.

Księgowość, najprościej ujmując, to ogół formalności związanych z dokumentowaniem prowadzenia działalności gospodarczej. Przy rozliczaniu się z prowadzonego biznesu nie jest istotny sposób, w jaki to robimy. Ważne jest to, by KPiR była poprawnie prowadzona - w oparciu o zasady ogólne lub liniowe.

Decydując się na księgowość online, jedyne czego potrzeba to komputera i dostępu do internetu, bez konieczności instalowania jakiegokolwiek oprogramowania.

Jakie zalety wynikają z posiadania tego narzędzia?

• mobilność - można korzystać z niego w biurze, domu a nawet kawiarni.  Gdziekolwiek, mając dostęp do sieci.
  • oszczędność czasu - przedsiębiorca może skupić się na rozwijaniu firmy, a nie na dojazdach do biur rachunkowych.
  • wygoda - mobilny i nieprzerwany dostęp do  wszystkich formalności pozwala na bieżącą kontrolę całej księgowości.

Automatyczna księgowość to narzędzie łączące w sobie szereg istotnych funkcji. Ilość zadań, jakie jest w stanie zrealizować, sprawia, że prowadzenie firmy wchodzi na zupełnie nowy poziom. Jej przydatność można ocenić dzięki zaprezentowaniu kilka dostępnych funkcji, jakie posiada:

• Księgowanie operacji w opcji automatycznej

Nie trzeba wprowadzać każdego dokumentu do poszczególnych ksiąg i rejestrów osobno. Wystarczy raz zapisać zdarzenie gospodarcze, aby pojawiło się ono w powiązanych z nim ewidencjach. Automatyczny zapis pojawia się w odpowiedniej kolumnie podatkowej księgi, co ułatwia kontrolę i wyszukiwanie.

• Intuicyjne schematy księgowe

Wystarczy, że użytkownik wpisze podstawowe dane i wybierze określony schemat, a system automatycznie dokona odliczenia VAT i księgowania w KPiR. Podobnie jest w przypadku wystawiania faktur, dla których przepisy przewidują specyficzny system rozliczeń.

• Wyliczenie podatku w chwilę

Za pomocą dwóch kliknięć system jest w stanie wyliczyć nasz podatek PIT VAT czy ZUS. Dodatkowo wysyłane są automatyczne powiadomienia o zbliżających się terminach zapłaty. To dobra opcja szczególnie dla spóźnialskich - system przypomni, że termin dokonania za moment minie.

• E- deklaracje

Wypełnienie i wysyłka deklaracji podatkowych odbywa się drogą elektroniczną. Trafiają one bezpośrednio do wybranego urzędu skarbowego, a deklaracje ubezpieczeniowe eksportowane są do określonego systemu.

• Automatyczne odpisy amortyzacyjne

System potrafi wyliczyć i opracować plan amortyzacji: roczny oraz uwzględniający podział na miesiące. W przypadku zawieszenia działalności gospodarczej można wstrzymać amortyzację. Jeśli planujemy podnieść wydatki, możliwa jest aktualizacja planu.

Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedno, istotne udogodnienie, szczególnie dla początkujących przedsiębiorców.

W przypadku korzystania z księgowości online nie zachodzi konieczność śledzenia na bieżąco zmian, jakie zachodzą w przepisach podatkowych. Wiele firm oferujących tego rodzaju usługi oferuje porady i wiedzę ekspertów - podpowiadają specjaliści z firmy wFirma.

Dla osób, które nie są jeszcze do końca przekonane o słuszności tej metody dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z wersji testowej elektronicznej księgowości. Dzięki niej będzie można zapoznać się z całym systemem, a także określić indywidualne potrzeby, charakterystyczne dla danej działalności. Dopasowanie ustawień powoduje większą przejrzystość i pozwala szybciej oswoić się z prowadzeniem księgowości własnej firmy. Zmniejsza się przy tym także ryzyko pomyłek.